bg image

ZAKLADA intro

 

 

 

ZAKLADA SOLIDARNA
bg image

O nama

Znate li da je…

 

SOLIDARNA- Zaklada za ljudska prava i solidarnost osnovana 2015. godine s ciljem promocije i zaštite ljudskih prava na svim razinama – od temeljnih sloboda izražavanja, okupljanja i udruživanja do prava na rad, dom, obrazovanje, zdravlje, zdrav okoliš i javna dobra?

Djelujemo…

 

  • Kroz fondove HITNO&BITNO, INKUBATOR, KULTURA U ZAJEDNICI, SOLIDARKA i PERPETUUM kroz koje nastojimo pružiti podršku građanskim ad hoc inicijativama koje reagiraju na kršenje ljudskih prava, lokalnim inicijativama i kulturnim produkcijama koje nastoje podići svijest građana i građanki o važnosti ljudskih prava i solidarnosti kao i iskazati solidarnost sa žrtvama kršenja ljudskih prava  kroz pružanje potpore njihovom djelovanju. Održivost programa zaštite ljudskih prava od ključnog je značaja za svako društvo, stoga SOLIDARNA kroz svoje djelovanje nastoji osigurati održivost svih  programa koji se zalažu za ljudska prava i na taj način potpomažu razvoj pravednijeg i demokratskijeg društva.

Uz navedene fondove, u veljači 2018. godine, zahvaljujući velikodušnoj donaciji gospođe Dese Baković uspostavljen je namjenski Fond „Desa i Jerko Baković“ koji pruža financijsku,materijalnu i stručnu podršku školovanju 29 siromašne djece i mladih, i to prvenstveno osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz 20 različitih sredina koji su materijalno deprivirani ili im druge životne okolnosti ne pružaju mogućnosti za stjecanje kvalitetnog obrazovanja.

  • Zagovaračke aktivnosti temelj su svakog zalaganja za sve što živimo i u što vjerujemo, stoga su i u SOLIDARNOJ nezaobilazne, što je posebno bilo vidljivo kroz zagovaračke napore u vezi Ratifikacije Istanbulske kovencije.
  • Crowdfunding kao alternativni izvor financiranja neprofitnih inicijativa i kampanja te prikupljanje donacija još su jedan alat kojim se SOLIDARNA služi u svrhu namicanja sredstava za poticanje održivosti svih inicijativa kroz svoje fondove.
  • Kroz volonterski program SOLIDARNA nastoji poticati aktivno građanstvo i osviještavati ljude o važnosti zaštite ljudskih prava i na koji način svi zajedno možemo pridonijeti razvoju boljeg društva.


Aktivno s društvom za društvo…

 

  • Nastojimo reagirati na sve aktualne potrebe u društvu u sferi ljudskih prava, a konstantan fokus je na zaštiti ženskih ljudskih prava te zaštiti prava na zdravlje što se moglo popratiti kroz naše najuspješnije kampanje “Drugotna na sav glas”, “Nisi sama-ideš s nama!” te peticiju „Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život“. Kampanjom “Drugotna na sav glas!” prikupili smo 60.000,00 kuna za ženske inicijative u ugroženim sredinama i dodijelili 16 potpora, a kroz kampanju “Nisi sama-ideš s nama!” u suradnji s udrugom Nismo same, a čija je svrha bila prikupljanje sredstava za prijevoz žena oboljelih od malignih bolesti na kemoterapiju uspjeli smo prikupiti čak 120.573,46 kuna i time osigurali 1200 besplatnih vožnji. Peticija „Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život“ pokrenuta ciljem osiguranja javnog financiranja imunoterapije za djecu oboljelu od neuroblastoma polučila je veliki odaziv građana te ju je potpisalo ukupno 32 757 građana i bila je iznimno medijski popraćena.

Ponosimo se i pokretanjem kampanje Dobri Domaćini: podržimo mlade kreativce bez doma koja je pokrenuta na inicijativu benda Kries zajedno s udrugom Are You Syrious?, Inicijativom Dobrodošli, te Koalicijom solidarnosti Split. Kampanju je donacijama podržalo 283 građana i građanki koji su kao dobri domaćini zajednički prikupili ukupno 206,000 kn za podršku kreativnim potrebama mladih izbjeglica i mladih bez adekvatne roditeljske skrbi koji svojim stvaralaštvom obogaćuju naše živote.

Također, ostvarujemo odličnu suradnju i s organizacijama, institucijama te incijativama iz svijeta kulture te smo provodili razne aktivnosti u sklopu Human Rights Film Festivala te smo ostvarili suradnju s Akademijom dramskih umjetnosti i poduprli FRKA festival.

Kroz svoje djelovanje i pružanje podrške i najmanjoj inicijativi za zaštitu ljudskih prava, SOLIDARNA nastoji istaknuti da ljudska prava počinju od svakog pojedinca i pojedinke, građana i građanke koji svojim djelovanjem za zaštitu ljudskih prava u svojim lokalnim sredinama čine promjenu u svijetu, ma koliko mala im se čini jer svojim aktivnim djelovanjem, djelo po djelo stvaramo napredak u društvu.